پژوهش بین الملل

دارای مجوز رسمی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به شماره 85422

  به لطف و یاری خداوند متعال، فصلنامه پژوهش بین‌الملل آماده پذیرش مقالات علمی پژوهشگران ارجمند می باشد، لطفا مقالات خود را برابر شیوه نامه مجله تدوین نمایید 

 
پژوهش بين الملل Image

فصلنامه پژوهش بین‌الملل
ISSN 2783-1485

مدیرمسوول: دکتر مهدی پیرقلی

سردبیر: دکتر معصومه خسروآبادی

دبیر تخصصی: دکتر زهرا نجفی راد

رئیس گروه زبان انگلیسی: دکتر نسیم جهانشاهی

اعضای هیأت تحریریه

دکتر داوود هرمیداس باوند

دکتر حسین فرحی

دکتر فاطمه کیهانلو

دکتر سعید عباسی

دکتر فرزانه سریر

دکتر حسین تفضلی

پژوهش بين الملل پژوهش بين الملل پژوهش بين الملل پژوهش بين الملل

Image

پازل مناقشات ارمنستان و آذربایجان در پرتو سیاست

حمایت از آذربایجان در مناقشات اخیر، هم آثار مثبت دارد و هم آثار منفی مقطعی؛ به شرطی که ایران با عقلانیت و منطق حقوقی، نخجوان را به خاک خود الحاق کند.

پازل مناقشات ارمنستان و آذربایجان در پرتو سیاست

مهدی پیرقلی (سردبیر)

 در مناقشات اخیر ارمنستان و آذربایجان بر سر قره باغ، آنچه از قبل نیز شاهد بودیم، کشتار مسلمانان قره باغ توسط ارامنه و جنایات فجیع بشری بود که می بایست تکلیف آن به طور کلی مشخص می‌شد. بعد از وقوع درگیری‌ها مواضع ایران می‌توانست منطقی‌تر بوده و در خصوص مالکیت اراضی سکوت اختیار کند. اما سوال اینجاست که بر فرض سکوت ایران، نتیجه توافق سه جانبه دچار تغییرات می‌شد؟ یا اساساً توافقی شکل نمی‌گرفت؟

آنچه مسلم است، ایران در دوران قاجار، بخش‌های مهمی از خاک کشور را طی عهدنامه گلستان و ترکمنچای به روسیه تزاری واگذار و بعد از سقوط روسیه تزاری، طی قرارداد 1921 ایران و شوروی، تمامی عهدنامه‌ استعماری روسیه تزاری ملغی و بعد از فروپاشی شوروی نیز  روسیه، قزاقستان، ترکمنستان و آذربایجان در ۱۲ دسامبر ۱۹۹۱ اعلامیه آلماتی را امضا کردند که در آن «اجرای تعهدات بین‌المللی ناشی از معاهدات و موافقتنامه‌های اتحاد جماهیر شوروی» را تضمین نمودند. در واقع باید گفت از منظر حقوقی، اراضی اشغالی باید به ایران مجدداً ملحق می‌شد.

اما آنچه بر اساس عرف از سال 1828 (پیمان ترکمنچای)، ملتی با فرهنگ و نظام مشخص در آن مناطق به وجود آمده را چگونه می‌توان به جبر حقوقی زیر سلطه حاکمیتی ثالث قرار داد؟ مگر به تدارک امکان حق تعیین سرنوشت مشروط (انتخاب بین الحاق به ایران یا آذربایجان یا ارمنستان). که بر فرض چنین اتفاقی، واقعا مردم آن سرزمین ایرانی را انتخاب می‌کردند که زیر فشار بدترین تحریم‌ها قرار دارد؟ قطعا پاسخ منفی ست. پس باید با جنگ چنین الحاقی صورت می‌گرفت که در این شرایط پیچیده؛ چه وقت جنگ هست؟؟؟ ولی توافق شکل گرفته با نفوذ مستقیم روسیه نیز منجر به این شد که مرز ایران با ارمنستان شبه قطع و شرایط خاصی به وجود آید (ایجاد جاده ترانزیتی بعید است از مرکزیت خاک ارمنستان محقق و به نخجوان متصل شود). پس در خوشبینانه‌ترین شرایط می‌تواند در مرز ایران با ارمنستان واقع و بعد از مدتی یک چالش اساسی برای ایران شود.

لذا؛ در این قضایا نباید زیاد به روسیه بدبین بود و حمایت چهار نماینده محترم ولی فقیه در استان‌های اردبیل، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و زنجان و حتی شخص رهبر معظم جمهوری اسلامی ایران از حاکمیت آذربایجان بر اراضی اشغالی را متأثر از نفوذ روسیه دانست، هر چند که هر فرضی محتمل می باشد (اما الزاما صحیح نیست)؛به هر حال یکی از نتایج مثبت توافق سه جانبه آذربایجان، ارمنستان و روسیه این خواهد بود که دیگر شاهد کشتار مسلمانان آذربایجان توسط ارامنه نخواهیم بود و در حداقل شرایط، من بعد با یک حاکمیت رسمی (عضو سازمان ملل متحد) در اراضی الحاقی روبرو خواهیم شد.

حال با وجود شرایط جدید، ایران باید به فکر ایجاد یک مرز بین‌المللی رسمی با ارمنستان باشد؛ و آنهم از طریق مطالبه نخجوان و الحاق آن به ایران بر اساس قرارداد 1921 ایران - شوروی و اعلامیه آلماتی 1991 . ایران می‌توانست به توافق سه جانبه اعتراض و آن را دچار چالش کند؛ اما چنین قصدی ندارد؛ پس آذربایجان هم باید در صورت مطالبه نخجوان توسط ایران منطقی باشد. در عوض، ایران هم بر سر مسئله قره باغ اصراری نمی کند...

 

پژوهش بين الملل پژوهش بين الملل

Principles of research ethics

Dear researcher, in order to prevent plagiarism and observance of research ethics, please test your article through the following identification and email in the ministry of science's similarity system to the address of the https://tik.irandoc.ac.ir and send its certificate for review from the "Submit article" menu.

Aims and scope of the journal

Quarterly Journal of International Research, licensed by the Ministry of Culture and Islamic Guidance, No. 85422 and with International Standard Issue (issn - 2783-1485) It is managed and published by prominent professors of humanities. This journal is designed to provide an intellectual environment for national and international researchers focusing on international topics (especially international law). Published in response to international advances and the identification of new dimensions of human rights, this journal aims to publish quality articles that report on findings related to important international issues. In this journal, like other journals of prestigious universities in the country, to facilitate identification and search, each article has a special identification number (doi) of the International Research Quarterly. And for easy and universal access to the latest research findings, this journal, as an independent scientific journal, provides articles in English to international researchers free of charge without any restrictions.

پژوهش بين الملل پژوهش بین الملل Image Image Image Image Image Image


























مقاله های پذیرش شده در انتظار انتشار

...........................

پژوهش بین الملل

 

پیوندهای مرتبط

سایت گنج

پژوهش بین الملل

حقوق بین الملل

منچ پله

سید یار

دکتر حسین فرحی

حسین فرحی

 

صفحه اصلی | ارسال مقاله | جستجوی مقاله | ارسال کتاب | تماس با ما
کلیه حقوق این سایت برای مجله پژوهش بین الملل محفوظ بوده و هر گونه کپی برداری از قالب سایت پیگرد قضایی بهمراه خواهد داشت